Renovera ditt badrum proffsigt

Det finns mycket att tänka på om du funderar på att renovera ditt badrum. Om du tänkt göra det på egen hand och inte har de rätta kunskaperna är det ändå bäst att rådfråga en VVS-firma vad du bör tänka på. Följer du deras råd ska det inte finnas några problem att renovera själv, men det som måste göras av fackmän får du inte ge dig in på.

Det allra första du bör göra är att sätta upp en budget, och för att få den så rättvis det går, är det bäst att sätta upp den tillsammans med någon som vet vad det kan kosta. En budget är viktig för att du inte ska få en otrevlig överraskning när du kanske gjort klart halva badrummet. När budgeten är satt är det bara att sätta igång.

Vad du bör tänka på

Du måste alltid följa Boverkets byggregler och det gäller även för VVS-företag. Om du anlitar en firma får du rotavdrag, och när det gäller koppling av rör och eldragning måste dessa jobb skötas av certifierad persona som gör badrumsrenovering, du får inte på några villkor göra det själv. När du anlitar sådan personal får du alltid ett intyg om vad de gjort, vilka produkter de använt och skulle det senare bli en skada har du en garanti på jobbet.

Välja badrumsinredning

Börja gärna med att titta på nätet vilka olika vitvaror det finns och vad de kostar, då kan du lätt jämföra priserna och skriva upp vilka som passar dig. Du kan också besöka butiker som säljer badrumsinredningar och se dem på plats, där kan du också diskutera mått med mera med deras personal. Det är inte bara vitvaror som behövs, utan även belysning, golv, tak och väggar. Tänk efter vad du vill lägga mest pengar på. Kanske du vill spendera pengarna på snygga väggar och golv av klinker eller kakel och spara in på vitvarorna, eller helt tvärtom.

Vitvaror

Tänk efter om du vill ha dusch, badkar eller bubbelbad. Numera är det många som vill lyxa till det med ett bubbelbad som både är skönt och avkopplande att bada i. En sak som du bör tänka extra på är toaletten. Om du är lite äldre och börjar bli stel eller har svårt att komma upp från en stol i vanlig höjd, kan du välja en toalettstol som sitter på väggen, de är både högre och lättare att komma upp från och det är även lättare att städa golvet under.

Följer du dessa råd lär du få ett snyggt badrum, som du designat och delvis byggt själv, men glöm inte att ta hjälp när det gäller el och rörkoppling.