Lyft bostaden med nytt golv 

När vi tänker på inredning och hur vi kan förbättra vår bostad är det ofta möblerna och väggarna som vi tänker på. Men rätt golv kan verkligen lyfta hela bostaden. 

Vackra golv 

Har du någon gång gått in i ett hus och upplevt att allt bara har stämt så väl, utan att du kan sätta fingret på det? Ofta är det kombinationen av inredningen, tapeterna eller färgen på väggarna, dörrarna och fönstren tillsammans med ett genomtänkt tak och golv, det ska vara rätt golv i rätt hus. Tak och golv tar upp oerhört mycket yta, men vi har en tendens att glömma bort dem. Men det finns golv och det finns golv. Att gå barfota på ett mjukt trägolv är något helt annat än att gå barfota på ett plastgolv. Båda golven, trä och plast, fyller sin funktion på olika ställen. Om du vill skapa ett skönt hem satsar du på härliga trägolv i vardagsrummet, sovrummet och köket. I tvättstugan och badrummet passar det mycket bättre med plastgolv eller klinker. 

Trägolv 

Det finns olika slags trägolv som du kan välja mellan. Riktigt breda brädor ger ett rum en skön och harmonisk atmosfär, medan snygga parkettgolv med till exempel fiskbensmönster både lyckas vara moderna och klassiska på en och samma gång. Trägolv passar både i minimalistiskt ultramoderna hem i city, i vanliga villakvarter liksom i hem på landet. Det är något tidlöst över trägolv just då det är ett naturmaterial. Ett material som lever och andas. De flesta oljar och slipar sina golv, men du kan även måla eller lasera ditt trägolv. Det som är så bra med trä är ju att du kan förändra det. Under en tid är ditt trägolv målat eller laserat i vitt, för att tio år senare slipa bort färgen och lacka om golvet. Samma golv i samma naturmaterial, men nu i sin naturliga nyans. 

Golvvärme 

När du ska lägga in golv kan du samtidigt också lägga in golvvärme. Det är många som har golvvärme i badrummet, men det är riktigt härligt att ha golvvärme i vardagsrummet. Särskilt under den kallaste delen av den svenska vintern. Istället för att du behöver sitta med raggsockor i januari, så kan du faktiskt sitta barfota med fötterna mot ett varmt trägolv. Trä håller också värme bra. Golvvärme är också ett komplement till dina element. Du får en jämn värme över hela bostaden, istället för att bara ha element som vanligtvis sitter under fönstren. 

Sköta trägolv 

Det är lätt att sköta om ett golv i trä. När golvläggningsfirman lägger in ditt trägolv kommer de att slipa golvet. Då blir golvet jättesnyggt och glansigt. Det hjälper också golvet att hålla. Vissa personer slipar inte sina golv, utan väljer att istället såpa golven. Du kan torka av ditt trägolv en gång i veckan utan problem, men du ska inte ha för mycket vatten på moppen när du torkar av golvet. Så lite väta som möjligt. När ditt golv förlorat glansen, vilket tar flera år, så slipar du bara om golvet.